5 липня 2023 року проведено засідання регіональної консультативної ради з питань реалізації пілотного проекту «Створення системи надання послуг раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя в Одеській області.

Згідно з планом роботи на 2023 рік на засіданні регіональної консультативної ради були розглянуті питання про: інформування населення щодо надання послуги раннього втручання, зокрема за допомогою соціальної реклами, шляхом проведення роз’яснювальної роботи серед населення, через засоби масової інформації; проведення інформаційних семінарів та навчання з питань «Раннє виявлення  порушень розвитку. Скринінги розвитку дитини раннього віку» для фахівців закладів охорони здоров’я первинної ланки медичної допомоги та профільних спеціалістів пологових будинків та дитячих міських поліклінік;  стану підготовки до проведення Міжнародної конференції «Літня школа раннього втручання»; досвід роботи команд раннього втручання Одеської області в період повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну (Красносільська сільська та Овідіопольська селищна ради).

Начальником відділу підвищення професійних компетенцій працівників надавачів соціальних послуг Одеського обласного центру соціальних служб Дмитром Бєловим поінформовано проведену у першому півріччі поточного року роботу щодо розробки, виготовлення та розповсюдження інформаційно-просвітницьких матеріалів у територіальних громадах з питань впровадження послуги раннього втручання тощо, а також проведення онлайн семінару на тему: «Система раннього втручання. Стан розвитку» (прийняло 68 фахівців із соціальної роботи та інших спеціалістів територіальних громад).

Виконуюча обов’язки начальника відділу з питань охорони материнства і дитинства  Департаменту охорони здоров’я Одеської міської ради Ганна Луньова доповіла, що в рамках виконання заходів Міської програми «Рівність» у КНП «Дитяча міська поліклініка № 2» та КНП «Дитяча міська поліклініка     № 6» Одеської міської ради функціонують кабінет/центр раннього втручання, де проводиться прийом та консультування маленьких пацієнтів, у яких проведено відповідно 382 і 918 зустрічей з сім’ями. В партнерстві з ГО «Здорове суспільство» було проаналізовано потребу у матеріальній гуманітарній допомозі сім’ям в ранньому втручанні і організовано щотижневе забезпечення сімей дитячим харчуванням, продуктами, гігієнічними засобами. Фахівцями раннього втручання організовано онлайн-групу підтримки для батьків, яка проходить щосереди тощо. На сьогодні департаментом охорони здоров’я Одеської міської ради формуються групи фахівців закладів охорони здоров’я первинної ланки медичної допомоги, спеціалістів пологових будинків та дитячих міських поліклінік для планування термінів проведення інформаційних семінарів та навчання з питань «Раннє виявлення порушень розвитку. Скринінги розвитку дитини раннього віку».

Начальник відділу методичного центру раннього втручання КУ «Обласний центр методичної роботи та соціальних виплат» Оксана Кривоногова поінформувала про плани щодо підготовки проведення у липні серпні 2023 року у м. Одеса Міжнародної конференції «Літня школа раннього втручання» і те, що через активні військові дії в Одеській області спікери з Європи та інших міст України не зможуть приїхати та прийняти участь в офлайн-заходах конференції. Тому планується організація літньої школи у змішаному форматі. 

 Також, про досвід роботи команд раннього втручання у територіальних громадах доповіли начальник служби у справах дітей Красносільської сільської ради Одеського району Тетяна Паршикова і директор Комунальної установи «Центр раннього втручання, соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями» Овідіопольської селищної ради Світлана Вашестік.

Членами регіональної консультативної ради було обговорено проблемні питання у сфері розвитку системи надання послуги раннього втручання та надано пропозиції щодо покращання стану у цьому напрямку роботи.