Під час війни рівень насильства зростає, зокрема домашнього та гендерно зумовленого. Тому забезпечення безкоштовного доступу постраждалих до якісних спеціалізованих сервісів є вкрай важливим.

На відкриття завітав старший координатор із надзвичайних ситуацій, заступник представника UNFPA в Україні Мустафа Ельканзі, програмний аналітик UNFPA в Україні, керівник проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» Костянтин Бойчук, заступник начальника Одеської ОВА Дмитро Радулов, заступник начальника Одеської РВА Алла Вишнякова, старша координаторка Фонду ООН у галузі народонаселення UNFPA в Україні Людмила Акімова, та інші представники фонду, які усіляко допомагали та сприяли відкриттю денного центру.

Вітаючи гостей, Авангардівський селищний голова Сергій Хрустовський подякував усім причетним, зокрема пану Мустафі за всебічну підтримку України, що є вкрай важливим сьогодні, та спільну плідну співпрацю, результати якої вже видно.

«Дана проблема існує і війна лише її ще більше поглиблює, адже, на жаль, маємо випадки домашнього насильства і в родинах військовослужбовців. Та й статистика є невтішною, якщо в 2023 році всього в громаді було зареєстровано 41 звернення від постраждалих від домашнього насильства, то в 2024 році таку саму кількість звернень ми маємо вже за перше півріччя. Тож відкриття денного центру соціально-психологічної допомоги та кризових кімнат сьогодні є необхідністю» – зауважив очільник громади.

Для надання якісних послуг постраждалим від насильства створено кілька локацій, зокрема простір для тренінгових занять із сучасним обладнанням, дитячий куточок, кабінет для індивідуального психологічного консультування тощо.

Також у громаді функціонуватимуть кімнати кризового реагування для осіб, постраждалих від домашнього насильства або насильства за ознакою статі – це безпечне місце, де постраждалі зможуть отримати тимчасовий (до 10 діб) цілодобовий прихисток від кривдників. Тут створено безбар’єрне середовище для постраждалих осіб з інвалідністю, кімнати облаштовані сучасними меблями, створені гідні санітарно-гігієнічні умови тощо.

Після відкриття спеціалізованих сервісів відбулась координаційна зустріч, де представники Фонду, фахові спеціалісти Авангардівської селищної ради та представники правоохоронних органів підвели підсумки вже наявних спільних напрацювань та обговорили перспективи подальшої співпраці.

Нагадаємо, що Авангардівська територіальна громада з 2021 року є учасницею проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. Крім денного центру та кризових кімнат тут вже з липня 2022 року за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення у співпраці з ГО «Віра. Надія. Любов» працює мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства.
Протягом 2023 і першого півріччя 2024 року мобільною бригадою було здійснено 614 виїздів, надано 1110 послуг особам, постраждалим від домашнього насильства, проведено 21 групове заняття тощо.