5 червня 2024 року під головуванням заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитра РАДУЛОВА проведено засідання регіональної консультативної ради з питань реалізації пілотного проєкту «Створення системи надання послуг раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя в Одеській області.
На засіданні регіональної консультативної ради згідно з планом роботи на 2024 рік були розглянуті питання про: графік навчання спеціалістів і фахівців, які задіяні в управлінні системою раннього втручання відповідно до Типової програми навчання (підвищення кваліфікації) спеціалістів і фахівців, задіяних в управлінні системою раннього втручання, затвердженої наказом Міністерства соціальної політики України від 29.09.2021 № 552; графік навчання та підвищення кваліфікації команд раннього втручання в рамках реалізації в області заходів щодо безбар’єрного простору з наданням відповідного графіку проведення заходів; затвердження Порядку раннього виявлення у дітей порушень розвитку або ризику їх виникнення і своєчасного направлення сімей з дітьми до надавачів послуги раннього втручання для отримання такої послуги (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2023 року № 1392).
У ході розгляду питань порядку денного доповідачами було поінформовано про підсумки навчання фахівців, яке було проведено у 2 етапи. На першому етапі всі учасники пройшли курс «Вступ до раннього втручання» на освітній онлайн-платформі «EDERA». На другому етапі для них була організована низка тематичних онлайн-семінарів. Успішно закінчили навчання 27 представників сільських, селищних і міських громад (Курісовської, Савранської, Стрюківської, Лиманської, Ананьївської, Долинської, Балтської, Таїровської, Татарбунарської, Фонтанської, Кодимської, Теплодарської, Подільської, Білгород-Дністровської), які отримали відповідні сертифікати.
Для фахівців раннього втручання Одеської області регулярно (1 раз на 2 тижні) проводяться супервізії, яких з початку поточного року проведено вже 10 зустрічей.
Також, доведено до відома членів консультативної ради, що в рамках реалізації Міської програми «Рівність» враховуючи розширення послуги раннього втручання у м. Одеса із залученням більшої кількості батьків дітей, медичних працівників та інших дотичних учасників збільшено обсяги фінансування у 2024 році.