3 серпня 2023 року робочою групою, що створена наказом Департаменту соціальної та сімейної політики облдержадміністрації від 03.04.2023 № 51 «Про здійснення контролю щодо надання соціальних послуг будинками – інтернатами системи соціального захисту населення Одеської області під час дії воєнного стану», здійснено контроль щодо надання соціальних послуг підопічним КНП «Психоневрологічний інтернат «Оберіг» під час дії воєнного стану.

До складу робочої групи увійшли: представник Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю Одеської обласної державної адміністрації, представники Департаменту соціальної та сімейної політики облдержадміністрації, Управління обласної ради з майнових відносин, Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, громадських організацій та благодійних фондів.

На час моніторингу в КНП «Психоневрологічний інтернат «Оберіг» проживають 88 підопічних – осіб з інвалідністю 1 та 2 групи з психічними захворюваннями, з яких 4 у лікарні та 1 у відпустці.

В будинку-інтернаті облаштоване бомбосховище.

Члени робочої групи поспілкувалися з підопічними інтернату, ознайомилися з організацією соціально-побутового, медичного обслуговування, протипожежних заходів, облаштуванням бомбосховища.

Не зважаючи на воєнний стан в будинку-інтернаті триває підготовка до осінньо-зимового періоду 2023-2024: проведено ремонт водопроводу, замінено та відремонтовано систему опалення в житлових корпусах, їдальня облаштована рукомийниками, частково замінено електромережу в житловому корпусі № 1. Підготовлено до роботи 2 котли на твердому паливі.

Водночас потребує налагодження організація працетерапії та дозвілля тощо.

З метою поліпшення якості надання соціальних послуг робочою групою визначені нагальні потреби обговорені недоліки надані рекомендації щодо їх усунення.