19 липня 2023 року робоча група, що створена наказом Департаменту соціальної та сімейної політики облдержадміністрації від 03.04.2023 № 51 «Про проведення моніторингу надання соціальних послуг будинками – інтернатами системи соціального захисту населення Одеської області під час воєнного стану», до складу якої увійшли: представник Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю Одеської обласної державної адміністрації, фахівці Управління обласної ради з майнових відносин, Департаменту соціальної та сімейної політики облдержадміністрації, Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, представники громадських організацій та благодійних фондів, провели моніторинг дотримання норм законодавства щодо соціального захисту підопічних під час воєнного стану з метою поліпшення якості надання соціальних послуг в Білгород-Дністровському дитячому будинку-інтернаті.

В білгород-Дністровському дитячому будинку-інтернаті на сьогодні проживають119 підопічних та 12 вихованців/підопічних переміщено (евакуйовано) на безпечну територію України – в Закарпатську область. В інтернаті відкрито 3 відділення: молодіжне, в якому проживають 119 хлопців від 18 до 35 років, з яких 100 осіб, що визнані судами недієздатними), денного догляду (роботу якого, у зв’язку із введенням воєнного стану, призупинено) та раннього втручання, на обліку якого 42 сім’ї у тому числі     43 дитини.

Члени робочої групи ознайомилися з організацією соціально-побутового, медичного обслуговування, протипожежних заходів. З’ясували нагальні потреби для поліпшення якості соціальних послуг, відвідали бомбосховище (пристосоване укриття). Вразила велика доглянута територія з великою кількістю альтанок для відпочинку вихованців/підопічних на свіжому повітрі, дитячих майданчиків, лавок для відпочинку.

Під час відвідування Білгород-Дністровського дитячого будинку-інтернату члени робочої групи ознайомилися із спортивними досягненнями молодіжного відділення будинку-інтернату, з їх творчими досягненнями та роботами.

Побували на заняттях з працетерапії: плетіння маскувальних сіток для захисників України, ознайомилися з виробами швейної майстерні, на репетиції вокально-танцювального гуртка.

Водночас були виявлені і недоліки, зокрема відсутність доступності в житлові кімнати та в гігієнічних кімнатах.

За підсумками моніторингу членами робочої групи разом з адміністрацією будинку-інтернату обговорені недоліки в роботі інтернату та надані рекомендації щодо їх усунення.