6 липня 2023 року робочою групою, що створена наказом Департаменту соціальної та сімейної політики облдержадміністрації від 03.04.2023 № 51 «Про проведення моніторингу надання соціальних послуг будинками – інтернатами системи соціального захисту населення Одеської області під час воєнного стану», проведено моніторинг дотримання норм законодавства щодо соціального захисту підопічних під час воєнного стану з метою поліпшення якості надання соціальних послуг в Барабойському психоневрологічному будинку-інтернаті.

До складу робочої групи увійшли: фахівці Управління обласної ради з майнових відносин, Департаменту соціальної та сімейної політики облдержадміністрації, Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, представники громадських організацій та благодійних фондів.

На час моніторингу в Барабойському психоневрологічному будинку-інтернаті проживають 139 підопічних – осіб з інвалідністю 1 та 2 групи з психічними захворюваннями.

В будинку-інтернаті відсутнє бомбосховище та технічна можливість облаштувати пристосоване.

Призначений розпорядженням обласної державної адміністрації від 19.01.2023 № 19/К-2023 виконуючий обов’язки директора не зважаючи на воєнний стан та відсутність фінансування провів гідроізоляцію тепломережі будинку-інтернат, проведено ремонт витяжної системи на харчоблоці та встановлено жарочну шафу, виконано вимоги Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області щодо пожежної безпеки: проведено капітальний ремонт житлового корпусу № 4, встановлено пожежну сигналізацію, кожний корпус облаштовано інформаційним стендом тощо.

Також за сприянням в.о. директора з Німеччини отримано промислову пральну машину на 50 кг та промислову центрифугу на 25 кг, які  встановлено в банно-пральному комплексі, для потреб підсобного господарства будинку-інтернату отримано трактор, отримано ортопедичні матраци для підопічних.

Розпочато підготовку до осінньо-зимового періоду 2023-2024 років: прочищені газоходи та димоходи, два твердопаливних котла підготовлені до опалювального сезону, тривають поточні ремонти житлових корпусів без залучення бюджетних коштів.

Члени робочої групи поспілкувалися з підопічними інтернату, ознайомилися з організацією соціально-побутового, медичного обслуговування, протипожежних заходів. З’ясували нагальні потреби для поліпшення якості соціальних послуг.

З метою поліпшення якості надання соціальних послуг робочою групою визначені нагальні потреби та визначено коло першочергових завдань: забезпечення мобільним укриттям, організація безбар’єрного доступу, ремонт каналізації в харчоблоці, забезпечення підопічних при ліжковими тумбочками, тощо. Також звернули увагу на неможливість використання підопічними двох ярусних ліжок.

За підсумками моніторингу членами робочої групи разом з адміністрацією будинку-інтернату обговорені недоліки в роботі інтернату та надані рекомендації щодо їх усунення.