Все більш корисною вбачається участь територіальних громад Одещини у міжнародних проектах/грантах, спрямованих на всебічне поліпшення соціального становища населення сіл, селищ та міст регіону.

Успішним прикладом такої співпраці є розбудова, урочисте відкриття 13.06.2023 у м. Вилкове, селах Мирне та Десантне Вилківської територіальної громади бібліотек, перша з яких – дитяча. Створення такого бібліохабу відбулось у рамках проекту Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Надання соціальних послуг в громаді» за фінансування Японського фонду соціального розвитку (JSDF).

У святковому для мешканців – читачів заході взяли участь: представники Міністерства соціальної політики України, Національної соціальної сервісної служби України, Департаменту соціальної та сімейної політики обласної державної адміністрації, які пересвідчились в перспективності міжнародної співпраці, наполегливості мешканців Півдня Одещини в опануванні української літературної мови, надбань культури та мистецтва.

На часі відкриття ще 3-х об’єктів соціальної інфраструктури, розбудованих за фінансування JSDF за ініціативи територіальними громадами    м. Біляївки, сіл Троїцьке та с. Конопляне.