За поданням голови Одеської обласної державної адміністрації Національною соціальною сервісною службою України десяти особам, які постраждали від торгівлі людьми, було надано відповідні статуси.

          Збільшуються ризики і підвищується вразливість громадян щодо потрапляння до ситуації торгівлі людьми і експлуатації через поширення пандемії COVID-19. Люди змушені погоджуватися на досить сумнівні пропозиції щодо працевлаштування. До того ж складними обставинами користуються недобросовісні роботодавці, які значно погіршують умови праці та зменшують її вартість.

          Відповідно до Закону України „Про протидію торгівлі людьми” людина, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на отримання одноразової матеріальної допомоги у розмірі трьох прожиткових мінімумів, встановлених на момент звернення особи до органів соціального захисту населення; передбачено право на отримання допомоги у спеціальних закладах. Значну підтримку постраждалим від торгівлі людьми в Україні надає Міжнародна організація з міграції. Допомога налічує 17 напрямів, серед яких надання консультацій, транспортних послуг, проживання, можливості перебування у Медичному центрі МОМ, медична та юридична допомога тощо.