Як адаптуватися до самостійного дорослого життя після випуску з інтернатного закладу? Держава не залишить таку молоду людину наодинці з її проблемами.

Надання соціальної послуги інтеграції (саме так вона називається) розпочинається не пізніше ніж за чотири місяці до випуску. Вона покликана підготувати випускників інтернатних закладів до самостійного життя, розвинути навички соціальної компетентності, допомогти в реалізації особистого потенціалу, уникнути ймовірних ризиків, які можуть виникнути в подальшому самостійному житті тощо.

Під час надання такої послуги фахівці допоможуть сформувати у дітей навички самообслуговування, планування особистого бюджету, прийняття самостійних рішень, формування здорового способу життя та безпечної поведінки, розвинути навички спілкування тощо.

Випускники отримають консультації з питань професійного самовизначення, здобуття освіти, працевлаштування.

Водночас фахівці сприятимуть у зміцненні чи відновленні родинних і суспільно-корисних зв’язків (зустрічі, бесіди, спілкування телефоном із родичами, знайомими.

Дитині-сироті чи дитині, позбавленій батьківського піклування допоможуть підібрати наставника, який стане помічником і представником інтересів такої дитини.

Щоб отримати цю послугу потрібно особисто або через керівника закладу звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. І навіть після випуску дитина отримуватиме допомогу.

Так важливо, щоб дитина на початку дорослого життя отримувала підтримку та поради.

Нова філософія соціального захисту: вразливим – підтримку, можливості – всім!