Марина Лазебна доповіла про зміни, які відбулись у системі протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству за рік після приєднання до міжнародного «Партнерства Біарріц» під час засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків. Одним із п’яти ключових зобов’язань, які Україна взяла на себе в рамках цього партнерства, є протидія домашньому та гендерно зумовленому насильству.

Марина Лазебна коментує: «Аналізуючи результати, розуміємо, що за рік зробили головне – зміни в ставленні суспільства до домашнього насильства стали незворотними на всіх рівнях, а люди отримали дієвий механізм, який насправді допомагає постраждалим розірвати коло насильства. Ми розуміли, що зміни починаються зі свідомості. Що ми маємо вакцинувати суспільство, і, перш за все, місцеву владу від байдужості до цієї проблеми».

Вона повідомила, що Мінсоцполітики ініціювало широкомасштабну інформаційну та освітню програми, які успішно реалізувала Національна соціальна сервісна служба в усіх областях України. Так, протягом 9 місяців 2021 року в усіх регіонах України проведено 10 200 інформаційно-просвітницьких заходів з питань запобігання та протидії домашньому насильству. В усіх областях проведені навчання щодо запобігання та протидії домашньому насильству, в тому числі стосовно дітей та за участю дітей, для державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників сфери соціального захисту населення.

24 області затвердили обласні плани заходів, 58 райдержадміністрацій та 368 органів місцевого самоврядування затвердили місцеві програми із запобігання та протидії домашньому насильству та / або насильству за ознакою статі. 97% громад призначили відповідальних за координацію роботи щодо попередження та протидії домашньому насильству. Тобто майже в кожній громаді є людина, яка розуміє, що це за проблема, як необхідно на неї реагувати та відповідальна за її вирішення.

В областях створено та функціонує 25 обласних та 760 місцевих координаційних рад (комісій) з питань протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Завдяки цьому координується робота всіх дотичних до протидії домашньому насильству структур на місцях. Так, за 9 місяців цього року маємо 205 608 звернень з приводу вчинення домашнього насильства, це на 45% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Причому, в 5 разів зросла кількість звернень від дітей та майже в 2 рази – від чоловіків.

Місцева влада за 9 місяців цього року витратила в 4 рази більше коштів на запобігання та протидію домашньому насильству, ніж за такий самий період минулого року. Але цього все одно замало, щоб забезпечити якісними послугами спеціалізованих служб постраждалих осіб.

Саме тому ми передбачили субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на найближчі три роки на розбудову мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», – зазначила Марина Лазебна.

Вона поінформувала, що цього року 124 громади отримали кошти для створення та покращення діяльності роботи таких служб. Всього на цей рік у рамках субвенції виділено більше 274 мільйонів гривень. За результатами поточного моніторингу найефективніше використовують кошти субвенції громади Хмельницької, Чернігівської та Одеської областей. В той же час, недостатня ефективність використання субвенції в громадах Харківської, Львівської, Київської та Волинської областей.

Марина Лазебна поінформувала, що внаслідок змін у порядку роботи урядової „гарячої лінії” 15-47 з питань протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, тепер відслідковується стан розгляду кожного звернення, яке надійшло через цю «гарячу лінію», а їх протягом року надходить близько 12 тисяч, контролюється якість консультацій, повторні звернення.

Іноді в критичних ситуаціях людина не має можливості розмовляти з оператором. До того ж, багато людей просто не знають про те, яку допомогу можуть отримати, зателефонувавши на «гарячу лінію».

Тому Мінсоцполітики створює веб-сайт з інформацією про те, як розпізнати насильство, яку допомогу можна отримати за «гарячою лінією» 15-47, та з історіями людей, які не мовчали, звернулись за захистом, отримали його та повернулись до життя без насильства.

У результаті системної роботи Мінсоцполітики та Національної соціальної сервісної служби на сьогоднішній день місцева влада розуміє свою відповідальність та бере на себе ініціативу.