У сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш масових порушень прав і свобод людини і за прибутковістю займає 3 місце після торгівлі зброєю та наркотиками.

За оцінкою ООН торгівля людьми приносить 600 млн. доларів прибутку щорічно у всьому світі, а жертвами примусової праці є 21 млн. людей.

Раніше основним видом торгівлі людьми вважалася торгівля з метою сексуальної експлуатації жінок. На сьогодні спостерігається тенденція поширення інших видів торгівлі людьми, а саме: примусова праця, рабство або звичаї, подібні до рабства, використання у порнобізнесі, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебракуванні, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини.

Одеська область має специфічне географічне розташування, межує з двома іноземними державами, має морські та річні порти, тому  Одеська область одночасно є:

–         трафіком – через Одеську область переправляють постраждалих в інші країни;

–         донором – звідси вивозять постраждалих від торгівлі людьми;

–         зоною торгівлі людьми – постраждалих експлуатують в Одеській області.

У 2018 році на території Одеської області правоохоронними органами було викрито злочинне угрупування та звільнено з трудового рабства 92 особи.

У 2019 році викрито злочинне угрупування та звільнено з трудового рабства 68 осіб.

У 2021 році припинено діяльність організованої злочинної групи, учасники якої створили та налагодили функціонування міжнародного каналу торгівлі людьми, а саме переправлення громадян України до Франції з метою подальшого примусового втягнення у злочинну діяльність (отримання соціальних виплат шахрайським шляхом).

Для привернення уваги до цього ганебного явища, задля попередження потрапляння громадян Одещини у ситуацію торгівлі людьми в усіх адміністративно-територіальних одиницях заплановано відповідні інформаційно – роз̓яснювальні заходи.

 Так, 18 жовтня 2021 року Одеська область приєднається до акції «Walk for Freedom» («Хода за свободу»), яка спрямована на поширення важливої інформації про небезпеку, яку становить торгівля людьми, а також про те, як себе захистити.

18 жовтня поточного року біля будівля Центру надання адміністративних послуг Одеської  міської ради відбудеться флешмоб на тему «Людина – не товар»

У всіх територіальних громадах області заплановано проведення тематичних лекцій, тренінгів, семінарів, круглих столів, бесід, конкурсів дитячої творчості, анкетувань, виховних годин, виставок, флешмобів, вуличних акцій.

Планується розповсюдження тематичних листівок та буклетів. Розміщення статей на тему протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, протидії торгівлі людьми на офіційних сайтах територіальних громад області та у соціальних мережах.