Проєкт Міністерства соціальної політики є складовою великої Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Першої леді Олени Зеленської, адже під час війни багато хто потребує покращення психоемоційного та соціального стану.

— Зараз всі зранені і дуже важливо знаходити сили для зцілення ран війни. Такий проєкт зможе підтримати та допомогти тим, хто цього потребує, — зауважив директор нашого фонду отець Василь Колодчин.

На урочистому відкритті заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитро Радулов наголосив, що має надію на збільшення кількості таких центрів в обпасті,і заступниця Одеського міського голови Світлана Бедрега, зауважила, що всім необхідно дбати про своє ментальне здоров’я, адже навіть поганий сон через тривоги і обстріли може впливати на емоційний, а разом з тим і фізичний стан.

Також на відкритті були присутні начальниця Головного управління Національної соціальної сервісної служби в Одеській області Лілія Коваленко, директорка Департаменту соціальної та сімейної політики Одеської ОВА Тетяна Дементьєва, керівник Одеського обласного відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Кольцов, директорка Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради Олена Китайська, директорка центру соціальних служб Одеської міської ради Юлія Гайдаржи, представники Одеського міського центру зайнятості.

У Центрі життєстійкості можна отримати безкоштовні консультації психологів та фахівців соціальної роботи. Крім первинного скринінгу потреб з подальшим направленням до необхідних фахівців, тут проходять групові заняття, тренінги та увесь спектр послуг з психосоціальної підтримки. За потреби, у Центрах життєстійкості можуть бути додатково організовані ряд інших послуг: первинна правнича підтримка, консультацій щодо питань зайнятості, супровід ветеранів та інше.

Також з початку травня тут відбувається координація волонтерських активностей — оперативне реагування на ті потреби, які виникатимуть у громаді, та акумуляція волонтерського потенціалу навколо цих потреб та організація активностей та занять для дітей, навчання батьків, проведення заходів для родин. Тут діє кімната для дітей, тому батьки можуть відвідувати фахівців і не турбуватися через те, що треба шукати з ким залишити малюка.

В Одеській територіальній громаді проєкт реалізується Благодійним Фондом «Карітас Одеса УГКЦ» у тісній співпраці з Одеської міською радою.

Програма життєстійкості є експериментальним проєктом і реалізується Міністерством соціальної політики України з 1 січня 2024 року. Наразі до неї приєдналися 153 громади. Ще близько 50 громад Міністерство планує долучити до кінця року.

Міжнародними партнерами проєкту є фонди ЮНІСЕФ та ВООЗ, які організовують навчання для команд спеціалістів.