27 травня 2024 року в місті Одеса відбулося виїзне засідання «круглого столу» Комітету на тему: «Інформаційна кампанія щодо виплат, пенсій та соціальних гарантій членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України» під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка.

«Піклування про родини загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України є обов’язком держави та її народу. Кожен громадянин України у спілкуванні з родинами полеглих воїнів має пам’ятати про високу ціну Незалежності України та можливості кожного жити у вільній рідній країні.

Наразі держава пропонує 37 соціальних послуг, які надаються на всій території України понад 3-ма тисячами соціальних працівників. Найбільш затребуваними послугами є послуги з інформування, надання психологічної допомоги, представництво інтересів у вирішенні майнових спорів, догляд вдома за батьками захисників, матеріальна допомога та інші.

Необхідно наголосити на тому, що підтримка родин загиблих героїв є необхідною під час воєнного стану та в подальшому мирному житті. Держава має працювати над тим, щоб забезпечити родини ветеранам війни ефективними інструментами підтримки» – наголосив головуючий на засіданні «круглого столу» Анатолій Остапенко.

Парламентарі, урядовці, місцева влада та представники громадськості обговорили потреби, можливості та права родин військових, які віддали своє життя за можливість кожного жити у вільній та незалежній Україні. Також під час заходу повідомлялося про програми підтримки, якими можна скористатися вже сьогодні, та обговорювалися проблемні питання інформування учасників бойових дій, членів родин загиблих Захисників і Захисниць, військовослужбовців зниклих безвісти щодо визначених законодавством їхніх прав на відповідні пільги та соціальні гарантії.

Представники міністерств розповіли про заходи, які здійснює на сьогодні держава в інтересах родин загиблих захисників України. Що стосується інструментів соціальної підтримки членів родин загиблих, то це, насамперед, виплата пенсії по втраті годувальника (надається додатково до одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих Захисників і Захисниць України); надання пільг та субсидій, зокрема, пільги на оплату житлово-комунальних послуг; виплата державної соціальної допомоги (щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім’ям у грошовій формі).

Зокрема, заступник міністра у справах ветеранів України – Руслан Приходько повідомив про те, що в області за тісної співпраці Міністерства у справах ветеранів та Міністерства цифрової трансформації обслуговування та реалізація ветеранської політики стає доступнішою так як центрами надання адміністративних послуг надаються послуги та підтримка ветеранів та членів їхніх сімей, а також створено «Хаб Ветеран», який працює з ветеранами індивідуально за принципом «Рівний-Рівному».

Заступник Голови Одеської обласної військової адміністрації Дмитро Радулов зауважив, що питання соціальної політики у ветеранському блоці набуватимуть все більшого значення та гостроти і потребуватимуть комплексного вирішення всіма гілками державної влади. На даний час в Одеській області проживає близько 60 тисяч ветеранів.

“Наразі одним із головних напрямів діяльності всіх гілок влади є створення та затвердження Єдиної наскрізної ветеранської політики в Україні, побудова ефективної системи підтримки ветеранів війни, захисників і захисниць України, їх родин та родин загиблих воїнів”, — наголосив головуючий на засіданні голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко.

Так, у своєму виступі представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Володимир Дятел зазначив, що однією з актуальних проблем, з якою члени родин загиблих Захисників та Захисниць звертаються до Офісу Омбудсмана, є суттєві затримки із нарахуванням та виплатою одноразової грошової допомоги за загиблого військовослужбовця. Зокрема, має місце зволікання з боку командування військових частин із наданням відповідних документів, а з боку посадових осіб територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки щодо вжиття заходів із витребування таких документів. Внаслідок цього члени родин загиблих військовослужбовців змушенні тривалий час очікувати отримання коштів.

Директор Департаменту соціальної роботи Міністерства у справах ветеранів України Наталя Гуменюк наголосила, що міністерство розробляє нові підходи в реалізації державної політики у ветеранській сфері разом з іншими міністерствами та відомствами. Запроваджено спрощену процедуру набуття статусу членам родини загиблого Захисника/Захисниці. На сьогодні збільшується кількість таких осіб, що змушує державу вдосконалювати механізми надання послуг, переглядаються та вдосконалюються нормативно-правові акти для спрощення процедури надання послуг. Також проводиться робота з ОВА та громадами із вдосконалення роботи по впровадженню ветеранської політики на місцях, зокрема питання доступності та безбар’єрності. Також, у своєму виступі виокремила нагальним питання щодо створення окремих структурних підрозділів в м. Одесі, які ефективно реалізуватимуть ветеранську політику.

Наразі триває тестування е-посвідчення ветерана у додатку «Дія», тому питання цифровізації документів та надання електронних послуг є пріоритетним. Невдовзі буде відкритий електронний кабінет ветерана, ведеться робота по інтеграції різних реєстрів.

Представниця Дніпропетровської обласної військової адміністрації зауважила, що в області запроваджено проект «Я-ветеран». В рамках цього проекту у всіх ЦНАПах області запроваджено «єдине вікно ветерана», в телеграм каналі діє чат-бот «Соцдопомога» та вкладка «пільги ветерана». Також запроваджений проект «Путівник ветерана», де можна знайти інформацію про пільги, лікування, реабілітацію і т.д.

Представниця Управління Пенсійного фонду України в Одеській області Тетяна Яворська наголосила, що працівниками Управління здійснюється якісне обслуговування та своєчасна виплата пільг. В комунальній установі «Сервісний офіс «Хаб Ветеран», що розташований за адресою: вул. Косовська, 2Д фахівцями Управління на постійній основі надаються консультації з питань пенсійного забезпечення, пільг та соціальних виплат.

За результатами обговорення народний депутат України, голова підкомітету Анатолій Остапенко наголосив на необхідності надання органам державної влади та місцевого самоврядування всебічної підтримки родинам загиблих Захисників та Захисниць, щоб вони своєчасно і у повному обсязі змогли реалізувати своє право на відповідні пільги та соціальні гарантії.

Також заступниця Одеського міського голови Світлана Бедрега ознайомила учасників зустрічі з програмами, якими передбачено надання різних видів допомоги та соціальних послуг ветеранам, їхнім родинам і членам сімей загиблих Захисників та Захисниць, і поділилася планами щодо розвитку системи реабілітації в Одесі.

Після заходу головою підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолієм Остапенком та заступником Міністра у справах ветеранів України Русланом Приходьком здійснено візит для ознайомлення з роботою міського простору «Єдине вікно ветерана» та комунальною установою «Сервісний офіс «Хаб Ветеран», що розташовані в місті Одеса.

Під час візиту були обговорені проблемні питання, які потребують вирішення для більш ефективної практичної реалізації ветеранської політики, з керівниками профільних структур мерії.

Після обміну досвідом та дискусії щодо вказаної проблематики голова підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко зазначив, що, незважаючи на всі складнощі воєнного часу, в Одесі постійно розширюють роботу з підтримки ветеранів.