Здорове дитинство – це національне багатство країни. Від цього залежить здоров’я наступних поколінь.      

Виховання міцного, фізично підготовленого підростаючого покоління є одним з найважливіших завдань влади.

Для дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, держава вживає заходів, зокрема з оздоровлення і відпочинку таких дітей в дитячих оздоровчих закладах державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек».

Діти віком від 7 до 18 років забезпечуються путівкою до ДПУ “МДЦ “Артек” за рахунок бюджетних коштів один раз на рік.

Протягом 2023 року з метою забезпечення оздоровлення та розвитку  дітей в ДПУ “МДЦ “Артек” було проведено VII тематичних змін, а саме:

  • Просвітницький природозахисний проект «Вартові лісу»;
  • Культурно-мистецький проект «Все буде – Україна!»;
  • Збір юних патріотів «Артек єднає Україну!»;
  • Національно-патріотичний вишкіл «Змінимо світ на краще!»;
  • Правопросвітницький проект «Кожний має право!»;
  • Соціально ціннісний проект «Говори українською – твори державу»;
  • Фестиваль зимових свят та традицій «Диво у кожному з нас!».

З метою мінімізації наслідків емоційних ризиків, пов’язаних із воєнними діями, спричиненими повномаштабним вторгненням російської федерації на територію України було розроблено комплекс заходів, який проводився у оздоровчих закладах ДПУ “МДЦ “Артек” спрямованих на розвиток творчого потенціалу дітей, прищеплення командного духу, здобуття вмінь та навичок поводження у соціумі, сприяння духовному та фізичному оздоровленню дітей та профілактиці захворювань.

З цією метою в  оздоровчих закладах влаштовувалися різноманітні тематичні та ігрові програми, творчі конкурси, спортивні змагання,  туристичні походи та навчально-тренувальні заняття з підготовки до безпечної поведінки у надзвичайних ситуаціях, інші культурно-масові та фізкультурно-оздоровчі заходи.

Департаментом соціальної та сімейної політики обласної державної адміністрації протягом 2023 року організовано направлення 186 дітей пільгових категорій на оздоровлення та відпочинок в дитячі оздоровчі заклади державного підприємства України «Міжнародний дитячий центр «Артек».

Окрім цього, за рахунок коштів територіальних громад області було направлено 153 дитини до різних оздоровчих закладів країни.

Водночас, за підтримки країн-партнерів у 2023 році 117 дітей, які проживають в Одеській області виїжджали за кордон, з них: 27 дітей – на оздоровлення та відпочинок до Федеративної Республіки Німеччина та 90 – у туристичну подорож до Турецької Республіки, Республіки Польща, Республіки Болгарія та Угорщини.