У цьому році в Україні 25 листопада стартує Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. 

Домашнє насильство та/або насильство за ознакою статі виступають одними із головних порушень прав людини.

Окрім безпосередньої шкоди для здоров’я та добробуту постраждалих, домашнє насильство та насильство за ознакою статі мають вагомі суспільні наслідки, які вимірюються великими грошовими, трудовими та нематеріальними втратами.

Одними з головних завдань кампанії є:

– привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;

– формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до будь – якого прояву насильства.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково, оскільки саме вони створюють символічний ланцюг, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада –Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями

5 грудня – Міжнародний день волонтера

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

9 грудня  – Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня – Міжнародний день прав людини

Статистика випадків насильства в Одеській області відверто шокує. Якщо у 2018 році  зафіксовано 8683 випадки домашнього насильства, у 2019  – 12527,

То за 10 місяців цього року зафіксовано вже понад 16 тисяч заяв та повідомлень.

На підтримку Всеукраїнської кампанії обласною державною адміністрацією розроблено план заходів, які будуть проводитися за участю представників департаментів облдержадміністрації: соціальної та сімейної політики, освіти і науки, охорони здоров’я, обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру зайнятості та структурних підрозділів цих установ в районах та містах обласного значення, правоохоронних органів, громадських організацій тощо.

Запрошуємо усіх небайдужих приєднатися до кампанії!