В Україні за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку продовжується реалізація програми онлайн-навчання для фахівців соціального захисту населення та захисту прав дітей тергромад.

Одеський регіональний онлайн-семінар-тренінг «Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні територіальних громад», що відбувся 27-28 жовтня 2021 року, зібрав понад 200 учасників, серед яких – представники територіальних громад, а також структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласної та районних державних адміністрацій, служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб, Головного управління Нацсоцслужби Одеської області.

Заступниця Голови Одеської обласної держадміністрації, Світлана Фабрикант у своєму вступному слові висловила вдячність Мінсоцполітики та Світовому Банку за організацію навчальних заходів та, зокрема, зазначила: «Подібні навчальні заходи дуже важливі в умовах децентралізації. Така робота надзвичайно сприяє підвищенню ролі громад на всіх рівнях та дає можливість не тільки обмінятися досвідом, а й набути нових навичок та знань в сфері соціального захисту населення загалом».

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко акцентував свою увагу на ситуації в Одеській області, зокрема, на важливості не розгубити в умовах децентралізації ті навички, які вже були набуті фахівцями соціальної сфери. Зокрема, заступник Міністра відзначив, що усі тергромади Одещини організували фронт-офіси для прийому громадян та надання адміністративних послуг соціального характеру, водночас лише 60% територіальних громад мають фахівців з питань соціальної роботи. У своєму виступі він наголосив: «Основна мета реформування – це визначення однакових функцій та повноважень у сфері соціальної підтримки для всіх тергромад, незалежно від їх розміру чи типу».

Учасники навчального заходу під час практичної частини мали можливість покращити свої знання і навички щодо використання автоматизованої системи надання адміністративних послуг соціального характеру «Програмний комплекс «Соціальна громада»». Також вони взяли участь у практичному занятті з планування та організації в ній розвитку соціальних послуг та забезпечення прав дітей та разом із досвідченими тренерами розглянули конкретну ситуацію в умовній громаді. В ході практичного заняття слухачам було запропоновано виконати 5 послідовних кроків: визначити вразливі групи населення, їх чисельність; визначити необхідні соціальні послуги для кожної вразливої групи населення; визначити потенційних надавачів соціальних послуг; перерахувати перелік суб’єктів надання соціальних послуг, що забезпечують захист прав дітей; визначити джерело фінансування або метод закупівлі соціальних послуг для кожного надавача соціальних послуг. Обговорення кожного кроку відбувалося шляхом групової дискусії учасників та тренерів.

Цікавим для учасників семінару виявився досвід упровадження адміністративних послуг соціального характеру та впровадження Програмного комплексу «Соціальна громада», який представили керівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення Таїровської селищної та Саф’янівської сільської тергромад Одеської області, а також Боратинської сільської тергромади Волинської області. Цей підхід виявилася дуже важливим та корисним для слухачів семінару, адже успішний досвід інших надихає якнайкраще.

Для підтвердження рівня знань та ефективності подібних навчальних заходів учасникам було запропоновано пройти опитування по кожній з сесій семінару. Учасники відповідали на запитання як до, так і після завершення презентації спікерів, при цьому частка правильних відповідей по кожному з блоків досить сильно зростала. Для прикладу, загальний відсоток правильних відповідей під час проведення опитування до презентації спікерки за темою «Впровадження автоматизованої системи надання адміністративних послуг соціального характеру мешканцям територіальних громад», склав лише 35-40%, тоді як після її виступу , кількість правильних відповідей на запитання склала вже більше 85%.

Загалом, Одеський регіональний семінар-тренінг залишив виключно позитивні враження в учасників, які, зокрема, відзначали його актуальність та необхідність для робітників соціального сектору, адже подібні заходи дають можливість не лише удосконалити рівень професійних знать, а й набути нові навички для подальшої роботи із громадянами на місцях.