27 листопада 2021 року о 10.00 відбулося покладання квітів до пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років за участю керівництва обласної державної адміністрації, представників одеської міської ради, курсантів Одеського державного університету внутрішніх справ, військового оркестру, мешканців міста,   ЗМІ.

Голодомо́р 1932—1933 років — акт геноциду українського народу, організований урядом СРСР у 19321933 роках шляхом створення штучного масового голоду.

Убивство голодом відбувалося в Україні й на Кубані,  Північному Кавказі, у Нижньому Поволжі, Казахстані як до 1933 р., так і в 1932 році. Різниця полягає лише в масштабах злочину.

Протягом 1932 р. голодом було замордовано сотні тисяч людей, а в 1933 р. лік ішов вже на мільйони. Голод був актом геноциду, оскільки він був навмисне спрямований проти української нації як такої.

Від Голодомору в Україні померло щонайменше 3,9 мільйона людей. Кількість жертв у всьому СРСР оцінюють у близько сім мільйонів.

Упродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не лише навмисно замовчувалося радянською владою, а й взагалі заборонялося про нього будь-де згадувати.

Голодомор як злочин геноциду у своїх актах засудили парламенти Естонії, Австралії, Канади, Угорщини, Литви, Грузії, Польщі, Перу, Парагваю, Еквадору, Колумбії, Мексики, Латвії, Португалії, США. Також у низці країн світу рішення про засудження злочину геноциду ухвалювалися на регіональних та муніципальних рівнях.

Для українців міжнародне визнання Голодомору є свідченням встановлення історичної справедливості щодо оцінки злочину проти людяності, скоєного стосовно українського народу, та демонстрацією засудження дій тоталітарного режиму, який знищив в Україні мільйони людей та підірвав національний дух  українства.